2. kolo hokejovej Tipsport extraligy

21.09.2012 Celý región

HK Poprad - HC Košice 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Góly: 45. Tomas (Klouda) - 23. P. Svitana (Richard Huna, Michal Novák), 39. Róbert Huna (Spilar)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše Deyl (Košice) na 10 min za napadnutie zozadu
presilovky: 0:0
oslabenia: 0:1
rozhodovali: D. Konc - R. Gajan, Tornay
2391 divákov

Poprad: Nikkilä - R. Suchý, M. Šterbák, Kovačevič, Pentikäinen, J. Špelda, D. Kramár, M. Kurali, Ľ. Malina - R. Tomas, Klouda, D. Skokan - D. Buc, S. Takáč, Sabolič - Macejka, Koskinen, Homa - Gápa, B. Rapáč, Matúš Paločko
Košice: Hylák - D. Brejčák, Deyl, Kolba, Martin Chovan, M. Takáč, Michal Novák, M. Macejko - Richard Huna, Róbert Huna, P. Svitana - R. Jenčík, Marek Slovák, Spilar - Pašek, Marcel Haščák, Kuběna - Jokeľ, E. Piatak, Gmitter - Marcel Baláž
 
Poprad 21. septembra (TASR) - Východniarske derby začali aktívnejšie domáci, ale ich strelecké pokusy končili na pozornom Hylákovi. V 8. minúte nevyužili sľubné prečíslenie v oslabení Buc so Saboličom a o minútu neskôr zase na druhej strane Nikkilä nedovolil skórovať Chovanovi. V koncerte nevyužitých gólových šancí pokračoval aj Koskinen a Jenčík. Vďaka pozorným brankárom sa skóre v úvodnej časti nemenilo.
Kľúč od popradskej svätyne našiel až košický prvý útok v 23. minúte, keď Nikkilä dokázal zneškodniť strelu Richarda Hunu, ale na dorážku Svitanu bol už prikrátky. Už o minútu mohol vyrovnať Malina, ale Hylák v poslednej chvíli zachránil a rovnako bravúrne zabránil vyrovnať v stopercentnej šanci aj Bucovi, keď pred ním stála poloprázdna bránka. Zápas sa v týchto minútach zmenil na súboj košického gólmana s popradskými hráčmi, ktorých svojimi fantastickými zákrokmi privádzal do zúfalstva. V čase najväčšieho tlaku Popradu sa však dostali v oslabení hostia do brejku, ktorý učebnicovo premenil na druhý gól Róbert Huna.

V záverečnom dejstve pokračovalo dobývanie košickej bránky. Hylák dokázal odolávať do 45. minúty, keď síce bravúrne zlikvidoval blafák Tomasa, ale na jeho dorážku už nestačil. V 46. minúte bol Hylák prekonaný druhýkrát, ale puk spred bránkovej čiary odpratali košickí obrancovia. Napriek gradujúcemu tlaku nebolo Popradčanom súdené uhrať lepší výsledok, pretože brankár Hylák viac pukov za svoj chrbát nepustil.
 
HC'05 Banská Bystrica - HK Nitra 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)
Góly: 41. Češík ( Ján Sýkora, Hvila), 43. Lunter ( Kubka) - 12. Mašlonka (Hamrák, Rais), 17. Rais (M. Kováčik), 23. Hamrák, 42. R. Tománek
Vylúčení: 6:9 na 2 min
oslabenia: 0:0
presilovky: 0:1
rozhodovali: Lokšík - R. Bednár, Kacej
1440 divákov
 
Banská Bystrica: Dzubina - Richter, M. Grman, Kubka, Bambúch, Ketner, Styk, Predajniansky - Ján Sýkora, Češík, Hvila - Jabrocký, Heizer, Juraj Sýkora - Lamper, Zigo, Lunter - Jankovič, Michal Hlinka, Nemček - Petro
Nitra: Žigárdy - König, M. Bača, Vosátko, Ordzovenský, Rais, Trefný, F. Kuzma - Jokila, T. Chrenko, Podstavek - R. Tománek, Stümpel, M. Kováčik - M. Segľa, Hamrák, Mašlonka - Hrnka, Bene, Kmeč 
 
Banská Bystrica 21. septembra (TASR) - Spočiatku sa črtal podobný scenár Bystričanov ako v súboji predtým so Žilinou, to by však musel už po ôsmich sekundách Ján Sýkora rozvlniť sieť a nie trafiť len žŕdku.

Aj v 4. min mal blízko ku gólu, netrafil však bránku a bolo po scenári. Zápas nabral úplne iný priebeh, v 23. min už bolo 0:3 a Nitrania pevne kráčali za ďalším víťazstvom. Jasný rozdiel v skóre si aj zaslúžili, no treba zdôrazniť, že aj za pomoci šťasteny.
Pri každom góle im pomohla, v 12. min sa k odrazenému puku pretlačil Mašlonka, v 17. min zasa Rais využil presilovku o dvoch hráčov, keď na druhý pokus prestrelil brankára Dzubinu. V 23. min zasa Hamrák nemal problém namieriť do opustenej bránky domácich a opäť po chybe obrany. Bystričanom sa hralo s pribúdajúcimi minútami čoraz ťažšie na rozdiel od hostí, ktorí ľahkými nohami prepletali ako zbojníci nad ohníkom.

V druhej tretine sa pokúšali 'barani' ešte niečo s výsledkom urobiť, snažil sa Hvila, aj Jankovič skúšal postreh istého Žigárdyho, no strely boli buď slabšie, menej presné, alebo ich nitriansky gólman so stoickým pokojom zlikvidoval. Oživenie v zápase nastalo 21 sekúnd po druhej prestávke, Češíkov gól po nastrelení Grmana vyvolal ešte nádej na zvrátenie vývoja, v 42. min však Tománek elegantne švihom pod žŕdku jasne naznačil, kto je pánom na ľade. Domáci sa ešte zmohli na odpor, v 43. min krásne prenikol Lunter a znížil na rozdiel dvoch gólov.

Od tohto momentu sa strelecké preteky zastavili, v 50. min Grman nevyužil šancu znížiť, tlak 'baranov' narastal aj vďaka častým presilovkám, no bez gólového efektu. Dve minúty pred koncom aj odvolali na chvíľu brankára na skrátenú power play, potom 70 sekúnd pred koncom, Nitra sa však ubránila.

Hlasy po zápase:

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Uvedomovali sme si silu súpera, prvé dve tretiny bolo majstrovstvo na hokejkách Nitry, v tretej sme sa trochu zmobilizovali a konečne hrali to, čo vieme. Máme mladých hráčov, musíme viac korčuľovať, bojovať o každý puk. Na jednej strane vládne sklamanie, nevyužívali sme šance, na druhej sa chceme poučiť, za nepriaznivého stavu sme sa vrátili do hry, bola to pre mladých veľká škola, musíme sa posúvať vpred pomalými krôčikmi."

Antonín Stavjaňa, kouč Nitry: "Do zápasu sme vstupovali s rešpektom a s úctou k súperovi, bolo cítiť, že domáci majú rýchly prechod do protiútoku. Zachytal nám Žigárdy, rýchlo sme šli do vedenia, trochu sme sa obávali na začiatku tretej tretiny, no Tománek nám vrátil pokoj."
Matúš Rais, jeden zo strelcov gólov Nitry: "Dobrý výkon z našej strany, v tretej tretine nás príbrzdil rýchly inkasovaný gól, no vzápätí sme skórovali a ubojovali víťazstvo. Teší ma gól, no hlavné je, že vyhrávame. Máme za sebou dobrú prípravu, kolektív šliape naplno a premieňame aj šance, zatiaľ nám to padá a verím, že v efektivite nepoľavíme."

MsHK DOXXbet Žilina - HKm Zvolen 4:5 po sam. nájazdoch (2:1, 1:2, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 6. Troliga (Rúfus), 11. Krajči (T. Varga, D. Devečka), 24. T. Sýkora (Drábek, Staňo), 53. V. Škoda (Michal Važan) - 9. L. Jurík (Peter Zuzin), 21. Podkonický (P. Hraško), 35. Juraško (Podkonický), 53. Puliš (Podkonický), rozhodujúci sam. nájazd L. Jurík
Vylúčení: 7:7 na 2 min, navyše: Krajči (Žilina) na 10 min za napadnutie hlavy a krku
presilovky: 2:2
oslabenia: 1:0
rozhodovali: Štefík - M. Valach, Holienka
1048 divákov
 
Žilina: Johanes - Devečka, Rúfus, Harant, Dlouhý, Sekáč, Brcko, Staňo - Varga, Troliga, Michal Važan - Lažo, V. Škoda, Horanský - M. Drevenák, Valášek, Krajči - T. Sýkora, Hájnik, Drábek
Zvolen: Šimko - Juraško, P. Hraško, Mucha, Ťavoda, Výborný, Pokovič, Pichnarčík, Šiška - Puliš, Brabenec, Michal Chovan - Peter Zuzin, L. Jurík, Podkonický - Ľubor Zuzin, Huňady, Síkela - Čanky, M. Jurík, Martin Ďaloga 
 
Žilina 21. septembra (TASR) -V obojstranne opatrnom úvode zaujal len pokus Podkonického, ktorý zakončil do Lacovho betónu. V 6. minúte v početnej výhode hosťujúci brankár Šimko len vyrazil puk po Rúfusovej strele pred seba a Troliga z dorážky otvoril skóre stretnutia.

Žilinčania po góle zvýšili tempo, ale udrelo paradoxne na opačnej strane. Lukáš Jurík švihom spomedzi kruhov prekvapil domáceho brankára. Vedenie späť na stranu vlkov vrátil už o 112 sekúnd neskôr Krajči, ktorý unikol v presilovke, elegantne si položil Šimka a chladnokrvne zakončil. Vyrovnať mohol v 14. minúte Chovan, strážca žilinskej svätyne si však tentoraz priestor pri svojej žrdi postrážil.

Do prostrednej časti hry vstúpili Zvolenčania náporom a už po 50 sekundách prestrelil Laca spomedzi kruhov Podkonický. Zápas ako na hojdačke pokračoval aj v ďalšom priebehu. V 24. minúte Tomáš Sýkora bekhendom vymietol ľavý horný roh hosťujúcej brány a Žilina opäť viedla. Jej náskok mohol zvýšiť v prečíslení dvoch proti jednému Lažo, ale Šimko bol tentoraz pozorný. V 35. minúte kontrolovali hostia, v početnej výhode si pripravil puk na strelu Juraško a švihom prestrelil domáceho brankára. 105 sekúnd pred sirénou sa telefonovalo po tom, čo puk po Muchovom zakončení kĺzal po bránkovej čiare. Podľa posúdenia videorozhodcu však za ňu celým objemom neprešiel.

Do tretej časti nastúpili oba tímy takticky. Ojedinelé príležitosti nevyužili Harant a Brabenec. Veľké veci sa začali diať až v záverečnej desaťminútovke. Najskôr Juraško v presilovke nastrelil žrď, aby následne unikol Škoda a vo vlastnom oslabení prekonal Šimka. Žilina však vyhrávala len trinásť sekúnd, keď okamžite po rozohrávke prenikol pred Laca Puliš a zasunul puk pomedzi betóny za jeho chrbát. V samom závere museli domáci dokonca odolávať veľkému tlaku súpera, ale nerozhodný výsledok si už postrážili a o víťazovi muselo rozhodnúť predĺženie.

V ňom mali navrch domáci, keď po vylúčení Ťavodu hrali v prevahe o jedného hráča. Svoje hviezdne momenty však predvádzal Marek Šimko, ktorý sa zaskvel predovšetkým pri zakončení Vargu. Keďže o pár sekúnd neskôr Dlouhý zblízka minul, duel vyústil do samostatných nájazdov. V nich v šiestej sérii rozhodol Lukáš Jurík o tom, že dva body si domov odnášajú Zvolenčania.

Hlasy trénerov:

Ladislav Spišiak, tréner Žiliny: "Som rád za kolegovu pochvalu, ale nemyslím si, že vyhralo šťastnejšie mužstvo. Tím Zvolena je dobre poskladaný. Trápi ma, že vždy, keď sme išli do vedenia, sme inkasovali vyrovnávací gól, pričom z nich boli tri lacnejšie. V predĺžení sme mali výhodu presilovej hry, tam nám chýbalo trochu šťastia. Prišli sme o dva body, ale celkovo mal zápas dobrú úroveň. Pokiaľ budeme takto hrať aj naďalej, hokej by mal ísť hore a diváci by mohli prísť do hľadiska."

Peter Mikula, tréner Zvolena: "V tomto zápase nevyhralo lepšie, ale šťastnejšie mužstvo. Počas celého zápasu sme prehrávali, takže môžeme ďakovať za to, že sa nám podarilo získať dva body. Nezachytili sme úvod, čo nás stálo veľa psychických i fyzických síl. Chýbala nám ľahkosť a v dôsledku dynamickej hry súpera sme museli vysunúť hru a napádať v útočnom pásme. Veľká škoda aj niektorých zbytočných vecí za stavu 3:3, predovšetkým inkasovaného gólu vo vlastnej presilovke."
 
Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin 3:5 (2:2, 1:2, 0:1)
Góly: 19. J. Gašparovič (Pardavý), 20. Lelkeš (Tybor), 26. Lelkeš (P. Fabuš) - 6. Dírer, 11. Petruška (Horský, Fadrný), 28. Markovič (M. Beran, A. Novotný), 34. Markovič (Beňa), 43. Fadrný (M. Hollý)
Vylúčení: 3:5 na 2 min, navyše: Bokroš (Trenčín) 5+DKZ za úder do hlavy
presilovky: 0:2
oslabenia: 1:0
rozhodovali: Müllner - P. Šefčík, Junek
1680 divákov
 
Trenčín: Hála (43. Kristín) - E. Bagin, Biro, Bombic, Imrich, T. Bokroš, E. Bednár, Ďurkech, od 41. min Nemčík - Pardavý, O. Rusnák, J. Gašparovič - Tybor, Sojčík, Lelkeš - P. Fabuš, Bulík, O. Mikula - Jakúbek, Broska, Adamec
Martin: Šúrek - A. Novotný, Beňa, Pukalovič, Tupý, Zukal, Perniš, M. Danko - Markovič, M. Beran, Vartovník - T. Petruška, Horský, Fadrný - Murček, M. Hollý, Mikušovič - Kentoš, Dírer, Hús
 
ŠHK 37 Piešťany - HK 36 Skalica 8:2 (1:0, 2:1, 5:1)
Góly: 1. Brňák (Tatar), 27. H. Ručkay, 37. Tatar (Stupka), 50. J. Ručkay (A. Kolník), 50. A. Kolník, 53. Otčenáš (Drgoň), 55. Jánoš, 58. S. Saliji (Jánoš, V. Nemec) - 40. R. Školiak (Kutálek), 60. M. Šátek (Grabiš)
Vylúčení: 8:6 na 2 min
presilovky: 0:1
oslabenia: 1:0
rozhodovali: Sergejev (Rus.), Baluška - J. Tvrdoň, Výleta
2994 divákov
 
Piešťany: Tomek - Urban, Brňák, Drgoň, Filip, Cuník, A. Kolník, Bučka, A. Hruška - Stupka, T. Melichárek, Tatar - H. Ručkay, Otčenáš, J. Ručkay - Chylo, Peško, Haring - Jánoš, V. Nemec, S. Saliji
Skalica: Trenčan - Vyrúbalík, P. Trška, Gabriš, L. Kozák, Jankovič, Barák, Srnec, Jaborník - M. Bakoš, R. Školiak, M. Bartánus - T. Višňovský, Kudrna, J. Jurík - Kutálek, Stieler, M. Šátek - Klejna, Holovič, R. Konečný 
 
Piešťany 21. septembra (TASR) - Hokejisti ŠHK 37 Piešťany zvíťazili v domácej premiére v najvyššej súťaži, keď v piatkovom 2. kole Tipsport extraligy deklasovali HK 36 Skalica 8:2.

Tatar potvrdil svoje kvality hneď na začiatku zápasu, keď v útočnom pásme na seba naviazal všetkých hráčov súpera, zadovkou našiel úplne voľného obrancu Brňáka a ten už po 21 sekundách otvoril skóre - 1:0. Vedenie Piešťan mohol zvýšiť v 5. minúte Melichárek, z ľavej strany však trafil žŕdku. Ten istý hráč sa ocitol v šanci aj o ďalšie tri minúty, keď mu ideálne prihral Tatar po zisku strateného puku, brankár Trenčan však zachránil svoj tím. Najväčšiu šancu hostí mal v 13. minúte Konečný, z pravého kruhu však na Tomeka nevyzrel. V závere tretiny si domáci vypracovali ešte tri veľké šance, keď Trenčan najprv vychytal v úniku Stupku, vzápätí mu pomohla žŕdka po strele Kolníka a v posledných sekundách si poradil so strelou Henricha Ručkaya.

Aj v druhej tretine sa pred takmer vypredaným štadiónom odohrával atraktívny útočný hokej. Aktívnejší boli naďalej domáci, ktorých náskok zveľadil v 27. minúte po peknej individuálnej akcii Henrich Ručkay - 2:0. V polovici zápasu Školiak netrafil v početnej výhode odkrytú piešťanskú bránku, o čosi neskôr neuspel na druhej strane strelou spomedzi kruhov Tatar. Kmeňový hráč Detroitu Red Wings si napravil chuť v 37. minúte, keď si nakorčuľoval pred bránku a bekhendom nekompromisne zavesil do vinkla - 3:0. V rovnakej minúte hostia nevyužili takmer dvojminútovú presilovku 4 proti 3, ale 55 sekúnd pred druhou sirénou znížil tvrdým príklepom Školiak - 3:1.

Na začiatku záverečného dejstva sa predviedol efektným zákrokom Tomek, keď zneškodnil tutovku Šáteka. V 46. minúte sa domáci Chylo preštrikoval až pred Trenčana, ktorý však vystihol jeho blafák. V 50. minúte inkasovala Skalica hneď dvakrát, keď najprv skóroval Jakub Ručkay spoza brány s prispením betónov gólmana hostí a o ďalších 27 sekúnd zvýšil delovkou na hrozivých 5:1 obranca Kolník. Zo strany domácich to však ešte stále nebolo všetko, keďže v 53. minúte sa presadil v oslabení a v páde Otčenáš a päť minút pred koncom prestrelil nešťastného Trenčana aj Jánoš - 7:1. Dve minúty pred koncom zvýšil na 8:1 Saliji a na konečných 8:2 skorigoval v poslednej minúte presilovkovým gólom Šátek.

Hlasy po zápase:

Milan Klement, tréner Piešťan: "Máme za sebou dva zápasy, dve víťazstvá, takže určite spokojnosť. V oboch dueloch rozhodla naša poctivosť. Hráčov som nabádal, aby sa sústredili na dianie na ľade a nie celú tú šou pred a počas zápasu. Som rád, že si to zobrali k srdcu."

Peter Oremus, tréner Skalice: "Za štyri dni sme dostali dve veľké facky, doma s Popradom a teraz v Piešťanoch. V týchto dvoch zápasoch sme inkasovali 15 gólov, ale myslím si, že by sme to mali celé zhodnotiť s chladnými hlavami. Verím, že sa z toho dostaneme. Je to náročné pre hráčov i fanúšikov, ale treba tomu veriť a pracovať ďalej. Čo sa týka Žiga, nehral preto, že v dueli s dvadsiatkou utrpel zranenie a ešte sa čaká na výsledky vyšetrení."

Tomáš Tatar, útočník Piešťan: "Priletel som ráno o deviatej. Cítil som sa veľmi zle, mal som strašne unavené nohy a normálne ma pichalo v boku. To však k tomu patrí, bol to môj prvý zápas. Chalani už naopak mali čosi odohrané a myslím si, že odviedli skutočne perfektný výkon. Fanúšikovia boli perfektní, fandili celý zápas. Takto sa asi nebude dať víťaziť zakaždým, ale verím, že pri nás zostanú, aj keď sa nebude dariť."
 
Por. Celkom Záp. Výh.V.PPP.PP Preh. Skóre Body
1.  HK Nitra     3 3 0 0 0 17 : 6 9
2.  ŠHK 37 Piešťany     2 2 0 0 0 11 : 2 6
3.  MHC Mountfield Martin     3 2 0 0 1 8 : 8 6
4.  HK mesta Zvolen     2 1 1 0 0 10 : 7 5
5.  HC 05 Banská Bystrica     3 1 1 0 1 10 : 8 5
6.  HK Poprad     2 1 0 0 1 8 : 5 3
7.  HC Košice     2 1 0 0 1 5 : 6 3
8.  HK 36 Skalica     3 1 0 0 2 9 : 16 3
9.  MsHK DOXXbet Žilina     2 0 0 2 0 7 : 9 2
10.  Dukla Trenčín     2 0 0 0 2 6 : 11 0
 
 

Vyberte región